Poros, panel szellőző tisztítás

POROS, PANEL SZELLŐZŐ TISZTÍTÁS

Magyarországon a 20-35 éve épített panelházak többségének szellőzése, szagelszívása a lapos tetőn elhelyezett elszívó motorhoz csatlakozó függőleges csőrendszeren alapszik, amelyhez csatlakoznak a lakások fürdőszobáiban, mellékhelyiségeiben, konyháiban elhelyezett elszívó csonkok.

3E rendszer fő funkciója a lakásokban keletkező különféle szagok, illatok elszívása, eltávolítása. Ebbe a rendszerbe akaratlanul háztartási por, főzés közben keletkező zsírkorom és egyéb káros anyagok, baktériumok telepednek meg az elszennyeződött felületeken. Ezek miatt a szellőzés sajnos nem a legnagyobb hatékonysággal működik.

A központi elszívó rendszert a társasházak rendszerint elhanyagolják, így amellett, hogy a tetőn lévő szellőzőmotorok legtöbbje működésképtelen, maga a szellőzőkürtő is eldugul, átjárhatatlanná válik az évek során. A vezetékekben jelentős mennyiségű szennyeződés halmozódott fel, amely aktív felületén különböző káros vegyi anyagokat adszorbeál, táptalajként szolgál különböző biológiai anyagok számára (csírák, baktériumok).

A gyűjtőszellőző vezetékekben található szennyező anyag éghető. A lakásban keletkező bármilyen okú tűz esetén a láng, illetve füstgázok a szellőzőrendszerbe bejutva a szennyeződést meggyújthatják. A kéményként is működő vezetékben a tűz a többi érintett lakásra, akár észrevétlenül is átterjedhet. Különösen veszélyesek a konyhákhoz tartozó, zsírokkal, olajokkal szennyezett szellőzővezetékek, miután a jól éghető szennyeződés gyújtózsinórként is működhet.

Panelház szellőzőtisztítás során nem szükséges bemenni, mert a szellőző tisztítása felülről, szárazkefés módszerrel történik és így a lakásokban nem kell koszt csinálni. A függőleges szellőzőkürtő tisztításánál szárazkefés módszert és nagyteljesítményű porszívót használunk, és nagylátószögű kamerával kísérjük figyelemmel (DVD-re rögzítve). Nemcsak kitisztítjuk, hanem a motort illetve motorházat is kipucoljuk.

A tisztítási technológia

  • A szellőzőmotorok típustól függő leszerelése vagy felhajtása, amellyel szabaddá tehető a tisztítandó szellőző-elszívó vezeték
  • A szellőzőmotor-ház és ventilátorlapátok megtisztítása valamint a szűrőbetétek kivétele és kitakarítása
  • A függőleges szellőzőcsövet speciális, száraz forgókefés módszerrel tisztítják.
  • Az erre a célra kialakított speciális kefe biztosítja a szennyeződés eltávolítását, melyet egy nagy teljesítményű ipari porelszívó segítségével szívnak el
  • A szellőzőmotorok visszaszerelése, üzembe helyezése
  • A csövekből eltávolított szennyeződés elszállítása