Zsíros légcsatorna tisztítás

ZSÍROS LÉGCSATORNA TISZTÍTÁS

A főzés köztudottan nemcsak gőz fejlődésével, kellemetlen, átható ételszagokkal, hanem jelentős zsírlerakódásokkal is jár. Ez a ragadós réteg főként az elszívók alsó felületein rakódik le, és elősegíti a por és egyéb káros anyagok, baktériumok megtelepedését az elszennyeződött felületeken.

A zsírlerakódás folyamatos "hízása" egyre jobban rontja az elszívóba épített szűrők teljesítményét, azaz az elszívott levegő mennyiségét. A mellett, hogy az elzsírosodó felületek kellemetlenül ragadósak, az ilyen szennyeződés fokozatosan láthatóvá is válik. Ez esztétikailag sem előnyös, higiéniailag pedig kimondottan káros.

Továbbá a elszívócsatorna nap mint napos felmelegedése és lehülése folyamatosan vékony rétegekben rakodik le a zsír, újabb és újabb rétegeket képezve. Ami egy év alatt több száz réteget jelent. Ezért szükséges az elszívók rendszeres és alapos takarítása, ami különösen a készülék különféle szűrőegységeinél nagyon fontos.

Az egyszerűbb készülékekben papírszűrőket alkalmaznak zsírfogóként, amelyek minden tisztításkor eldobandók, és helyükre új, a régivel azonos anyagú szűrőpapírból leszabott darabokat kell visszahelyezni.

A konyhai elszívók hatásfokuk nagyban attól is függ, hogy az elszívott levegőt csővezetéken keresztül a szabadba továbbítja a készülék ventillátora, vagy csupán a helyiségben cirkuláltatva forgatja. Ettől függetlenül a használat gyakoriságától függően 3-6 hónaponként minden konyhai elszívót alapos tisztításnak kell alávetni, különben egyre gyengébben fogja teljesíteni a feladatát. Amit 2015-ben már jogszabályba foglaltak. A csatornát nagyon nehéz megtisztítani a lerakódásoktól, amit esetenként erős zsíroldóval lehet megkönnyíteni. A csatornába tisztítónyíláson keresztül habosító eljárással felvitt erős tisztítószer habja hatékonyan lazítja fel a lerakódott szennyet, amit erős forró vízsugárral vagy gőzzel már könnyebb eltávolítani.

A légcsatornák falain megtapadó szennyeződések miatt, a helyiségben tartózkodóknak légzési nehézséget, fáradtságérzetet, általános rosszullétet okozhat. A légtérben kimutathatók lesznek különböző kórokozók, megbetegedéseket okozó baktériumok, allergiás betegeknél súlyosabb tünetek kialakulásához is vezethet a nem megfelelő mennyiségű minőségű levegő.

A légcsatornákban és a légtechnikai gépekre, berendezésekre lerakódott 1mm-es porréteg, a megnövekedet ellenállások miatt, akár 10%-os energiatöbbletet is eredményezhet, amely az üzemeltetés során az éves villamos energia felhasználásokat tekintve komoly költségeket jelent.

 

Igény szerint vállaljuk:

- Tisztító- és ellenőrző nyílások építését

- Kézi-gépi tisztítást, gépi forgókefével, ipari porszívóval, magasnyomású mosóval

- Felmérési állapotról és az elvégzett munkáról dokumentáció készítését

 

A konyha nemcsak veszélyes üzem, hanem "szagos" is. Főzés közben ugyanis a gőz mellett különféle - és nem mindig kellemes - illatanyagok is a levegőbe kerülnek. Eltávolításuk ma már nem csak szellőztetéssel, hanem konyhai szag- és páraelszívóval is történhet. Kérdés azonban, hogy milyen hatásfokkal? Erre csak a gyakorlati használat adhat választ.